نویسنده: ویانا
سلامت روان به عنوان یک عامل مهم در شکل دادن به رفتار فردی، از جمله رفتار مجرمانه شناخته شده است. رابطه بین سلامت روان و جرم و جنایت پیچیده و چندوجهی است و شواهد نظری و تجربی نشان میدهد که مسائل مربوط به سلامت روان نقش مهمی را در تأثیرگذاری بر تصمیمگیری مجرمانه دارند.
در این مطلب به بررسی تأثیر سلامت روان بر تصمیمگیری مجرمانه و بررسی راههای مختلفی که شرایط سلامت روانی میتواند بر تمایل فرد به رفتار مجرمانه تأثیر بگذارد می پردازیم.
تعریف سلامت روان و رابطه آن با جرم
قبل از پرداختن به جزئیات چگونگی تأثیر سلامت روان بر تصمیم گیری جنایی، ضروری است که منظور از «سلامت روان» و ارتباط آن با جرم را تعریف کنیم. سلامت روان به وضعیت بهزیستی عاطفی، روانی و اجتماعی فرد اشاره دارد (سازمان بهداشت جهانی، 2018). این شامل طیف وسیعی از عوامل، از جمله عملکرد شناختی، تنظیم خلق و خوی، و مکانیسم های مقابله است، که همه به توانایی کلی یک فرد در جهت یابی موثر در محیط خود کمک میکند.
تحقیقات پیوسته نشان داده است که افراد مبتلا به اختلالات سلامت روان به طور نامتناسبی در میان افرادی که در فعالیتهای مجرمانه دخیل هستند حضور دارند (فازل و همکاران، 2002؛ جیمز و گلاسر، 1989). این پدیده اغلب به این واقعیت نسبت داده می شود که مسائل مربوط به سلامت روان می تواند ظرفیت فرد را برای تفکر منطقی، کنترل تکانه و مهارت های حل مسئله که اجزای کلیدی تصمیم گیری موثر هستند را مختل کند.