🟦Voyeuristic Disorder -اختلال فضول
✍🏻نویسنده: نائین
اختلال فضول یک اختلال پارافیلیک است. چندین اختلال وجود دارد که به علایق جنسی، ترجیحات، خیالپردازیها، تمایلات و رفتارهای خارج از هنجار اشاره دارد. این علائم تنها در صورتی به عنوان علائم اختلال در نظر گرفته میشوند که به روشهایی عمل شوند که پتانسیل ایجاد ناراحتی یا آسیب به خود یا دیگران، بهویژه دیگران بدون رضایت را داشته باشند.
فرد معمولاً در هنگام جاسوسی عمدی از افراد ناآگاه، برانگیختگی جنسی را تجربه می کند. شخصی که تحت نظر قرار می گیرد ممکن است برهنه باشد، لباس خود را در بیاورد یا درگیر فعالیت های جنسی باشد. فضول همچنین می تواند این اعمال را برای مشاهده بعدی ضبط کند. مشاهده ناخواسته چنین اعمالی اختلال فضولی محسوب نمی شود. فضولان همچنین به عنوان "Peeping Toms" شناخته می شوند، که از دوربین های دوچشمی، آینه ها و دوربین های ضبط کننده در حین نگاه کردن از سوراخ ها و پنجره ها استفاده می کنند.
برای تشخیص اختلال فضول، فرد باید حداقل به مدت شش ماه برانگیختگی جنسی مداوم و شدید ناشی از فانتزی یا تماشای افراد ناآگاهانه ای را که برهنه، نیمه برهنه شده یا از نظر جنسی فعال هستند، تجربه کند. زیرمجموعه ای از فضولان لذت جنسی را از تماشای افراد در حال مدفوع یا استراق سمع مکالمات به شدت وابسته به عشق شهوانی به دست می آورند. بیننده در حین تماشای شخصی احتمالاً خودارضایی یا تخیلات جنسی دارد اما علاقه ای به داشتن رابطه جنسی با فرد مشاهده شده ندارد. این رفتارها باید باعث ناراحتی شدید یا اختلال در عملکرد اجتماعی، حرفهای یا حوزه مهم دیگری از زندگی روزمره فرد شود. بیننده باید حداقل 18 سال سن داشته باشد و تماشا باید بدون رضایت شخص دیگر انجام شود. مردان بیشتر از زنان به فعالیت های فضولی می پردازند. فضولان جوان به ندرت دستگیر می شوند، اما فضول بزرگسالان یک عمل مجرمانه است.
• طی یک دوره حداقل شش ماهه، برانگیختگی جنسی مکرر و شدید ناشی از مشاهده و خجالتی بودن یک فرد ناآگاه که برهنه است، در حال درآوردن لباس، یا درگیر شدن در فعالیت جنسی است، که با تخیلات، اصرار یا رفتار آشکار می شود.
و ....
هیچ علت خاصی برای اختلال فضولی مشخص نشده است. با این حال، برخی از عوامل خطر با تبدیل شدن یک فرد به فضول همزمان می شوند، از جمله سوء مصرف مواد، سوء استفاده جنسی، و بیش از حد جنسی. برخی از کارشناسان پیشنهاد می کنند که با توجه به فرصت، بسیاری از مردم تمایلات فضولی دارند اما از اعتراف به آن یا گرفتار شدن می ترسند. اختلال فضول ممکن است ناشی از مشاهده تصادفی فردی باشد که برهنه است، لباس خود را در می آورد یا در فعالیت جنسی شرکت می کند. سپس مشاهده ادامه دار رفتار را تا حدی تقویت و تداوم می بخشد که فراتر از آنچه از نظر فرهنگی قابل قبول یا "عادی" تلقی می شود، می رود و آسیب شناسی می شود.
عوامل خطر همانطور که توسط DSM-5 فهرست شده است شامل سوء استفاده جنسی در دوران کودکی، مصرف مواد، و مشغله جنسی، و بیشجنسی است، اگرچه رابطه با فضول نامشخص است و ویژگی آن نامشخص است.
اختلال Voyeuristic به یک یا چند عامل کمک کننده نیاز دارد که ممکن است در طول زمان با یا بدون درمان تغییر کند: پریشانی ذهنی (گناه، شرم، ناامیدی شدید جنسی، تنهایی)، عوارض روانپزشکی، بیشجنسگرایی، و تکانشگری جنسی. اختلال در سلامت روان؛ و یا تمایل به اقدام جنسی با جاسوسی از افراد برهنه یا فعال جنسی غیرقابل شک. بنابراین، سیر اختلال فضولی احتمالاً با سن متفاوت است.
در حالی که اختلال فضول خود یک وضعیت سلامت روان است، گاهی اوقات می تواند با رفتار مجرمانه همراه باشد. این امر به ویژه زمانی اتفاق میافتد که افراد بر اساس اصرارهای فضولی خود با یک فرد نارضایتی عمل میکنند، که میتواند منجر به رفتارهای مزاحم، مضر و حتی مجرمانه شود. به نظر می رسد-خوب فراتر از-به-ظاهر-وقتی-فضول-به-رفتار-جنایی- منجر می شود. به عنوان مثال، جاسوسی از افراد غیرمطمئن در مناطق خصوصی یا شرکت در "بالا بردن" (گرفتن عکس های غیرمجاز زیر لباس شخصی) در بسیاری از حوزه های قضایی اعمال مجرمانه تلقی می شود.
جرائم جنایی نمی شوند. این اختلال زمانی به یک نگرانی قانونی تبدیل می شود که اعمال فضولانه شامل افراد نارضایتی می شود یا زمانی که منجر به ناراحتی یا آسیب در زندگی فرد می شودفراتر از-زمانی-که-فضول-به-رفتار-جنایی- منجر می شود. در برخی موارد، فضول میتواند به جرایم جدیتری از جمله تجاوز جنسی تبدیل شود، اما این همیشه صادق نیست و در مورد همه افراد مبتلا به این اختلال صدق نمیکندرا-بد-خوب به نظر می رسد فراتر از-به-ظاهر-وقتی-فضول-به-رفتار-جنایی- منجر می شود.
کارشناسان بر اهمیت درمان و مداخله برای جلوگیری از رفتار فضولانه از منجر به اعمال مجرمانه تاکید می کنند. تعامل با متخصصان بهداشت روان می تواند یک مکانیسم پیشگیرانه در برابر توهین باشد.
✍🏻نویسنده: نائین
🚩منابع:
https://https//www.psychologytoday.com/intl/blog/why-bad-looks-good/
Understanding Mental Disorders: Your Guide to DSM-5. 2015. American Psychiatric Publishing.
First MB. DSM-5 and Paraphilic Disorders. Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law. 2014. 42:191-201
International Journal of Sexual Health, February 2007. DOI:10.1300/J514v19n01_06