🟦Transvestic Disorder- اختلال ترانسوستیک
✍🏻نویسنده: نائین
اختلال ترانس وستیک زمانی اتفاق میافتد که یک فرد برانگیختگی جنسی شدید و مکرر ناشی از لباس پوشیدن متقابل یا لباس پوشیدن به عنوان جنس مخالف را تجربه میکند و در آن اصرار آن فرد برای انجام این کار باعث ناراحتی یا آسیب قابل توجهی در زندگی روزمره او میشود. اختلال ترانس وستیک یک تشخیص نادر است و به عنوان پارافیلیا یا رفتار جنسی غیر معمول طبقه بندی می شود.
یک فرد مبتلا به اختلال ترنس وستیک ممکن است به دلیل تمایل به لباس پوشیدن متقابل دچار افسردگی، گناه یا شرم شود. این احساسات اغلب ناشی از عدم تایید شریک زندگی آنها یا نگرانی خود آنها در مورد پیامدهای منفی اجتماعی یا حرفه ای است.
اکثر افرادی که لباس های متقاطع می پوشند با استانداردهای تشخیصی اختلال ترانس وستیک مطابقت ندارند. لباس پوشیدن متقاطع به دلایل زیادی انجام می شود، از جمله تمایل به براندازی هنجارهای جنسیتی. می توان آن را عملی برای رهایی جنسی یا کاوش در هویت جنسیتی خود دانست. اکثر افرادی که اختلال ترانس وستیک را تجربه می کنند مردان دگرجنس گرا هستند.
یکی از رایجترین دلایلی که افراد به دنبال درمان اختلال ترانسوستتیک هستند این است که در روابط عاشقانه یا ازدواج آنها با زنان تداخل ایجاد میکند.
علائم اختلال ترانسوستیک شرم، احساس گناه و اضطراب همراه با پانسمان متقابل است. لباس پوشیدن متقاطع ممکن است شامل پوشیدن تنها یک لباس از جنس مخالف یا یک لباس کامل همراه با مو و آرایش باشد. برای تشخیص اختلال ترنس وستیک، طبق DSM-5، یک فرد باید برانگیختگی جنسی مداوم و شدید ناشی از خیال پردازی، یا اقدام بر آن، برای پوشیدن یک یا چند تکه لباس که معمولاً توسط جنس مخالف می پوشد، تجربه کند. این خیالپردازیها یا رفتارها باید حداقل شش ماه دوام داشته باشد و باعث ناراحتی شدید فرد یا اختلال در عملکرد اجتماعی، حرفهای یا سایر زمینههای مهم زندگی روزمره شود.
یک فرد مبتلا به اختلال ترنس وستیک ممکن است اصرارهای مداوم برای لباس پوشیدن را تجربه کند، یا میل آنها ممکن است نوسان داشته باشد یا در یک سری از قسمت ها رخ دهد. آنها ممکن است در یک الگوی رفتاری منفی از خرید لباس به قصد لباس پوشیدن، پوشیدن آن در طول یک جلسه لباس پوشیدن و دور انداختن آن به امید ترک گیر کنند. آنها همچنین ممکن است با سایر بیماری ها، از جمله فتیشیسم، که در آن فرد از نظر جنسی توسط پارچه، مواد یا لباس تحریک می شود، تشخیص داده شود. یا مازوخیسم، که در آن فرد با درد یا تحقیر خود ارضای جنسی را تجربه می کند.
ترانس وستیسم به سادگی یک اصطلاح بالینی برای پانسمان متقابل است. اکثر افرادی که لباس های متقاطع دارند، اختلال ترنس وستیک ندارند. تنها در صورتی که اصرارهای فرد با احساس اضطراب و شرم شدید، فشار عاطفی، گاهی تا حد اجبار و همراه با رضایت جنسی همراه باشد، می توان اختلال ترنس وستیک را تشخیص داد. در مقابل، پدیده درگ کویین اغلب از تمایل به براندازی یا نقد هنجارهای جنسیتی سنتی ناشی می شود، نه اینکه رضایت جنسی را از لباس پوشیدن متقابل بدست آورد.
ترنس وستیسم عمل پوشیدن لباس های مربوط به جنس مخالف است. این کلمه به خودی خود از نظر فرهنگی قدمت دارد و بسیاری اصطلاح "تقاطع لباس" را ترجیح می دهند. تراجنسی فردی است که برای تغییر جنسیت بیولوژیکی خود تحت اقدامات پزشکی قرار گرفته است. اصطلاح "تراجنسی" را می توان به عنوان تاریخ نیز مشاهده کرد. معاصرترین این اصطلاحات «تراجنسیتی» است. فردی که تراجنسیتی است به عنوان جنس مخالف جنس مادرزادی خود شناخته می شود. یک فرد تراجنسیتی ممکن است لباس های متقابل را تغییر دهد و ممکن است برای تغییر ظاهر ظاهری خود جراحی کند یا هورمون مصرف کند، اما ممکن است اینطور نباشد. این اصطلاح همه افرادی را در بر می گیرد که احساس نمی کنند با نقش های جنسیتی که به جنسیت مادری آنها اختصاص داده شده است مطابقت دارند.
رابطه بین اختلالات پارافیلیک و جرم، از جمله خشونت، پیچیده است و به طور کامل درک نشده است. تحقیقات نشان می دهد که در حالی که برخی از رفتارهای پارافیلیک ممکن است با افزایش خطر رفتارهای اجباری جنسی همراه باشد، این به معنای یک علت مستقیم نیست. به عنوان مثال، یک مطالعه دوقلو مبتنی بر جمعیت نشان داد که در حالی که برخی از رفتارهای پارافیلیک با رفتارهای اجباری جنسی مرتبط است، فتیشیسم ترانسوستیک به طور مستقل با اجبار جنسی مرتبط نیست. در پژوهشی نشان می دهد که وجود اختلال ترانس وستیک لزوماً با خطر بالاتر ارتکاب جنایت یا درگیر شدن در خشونت مرتبط نیست.
🚩 همچنین بسیار مهم است که به این موضوع با حساسیت برخورد کنیم و از انگ زدن به افراد مبتلا به هر گونه اختلال پارافیلیک خودداری کنیم. بسیاری از افراد با چنین شرایطی دست به فعالیت های مجرمانه نمی زنند و این غیرمنصفانه است که تعمیم های گسترده ای داشته باشیم. تمرکز باید بر درک رفتارهای فردی و ارائه حمایت و مداخله مناسب در صورت لزوم برای جلوگیری از آسیب باشد.
✍🏻نویسنده: نائین
🔻منابع:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-015-0674-2
American Psychiatric Association. Understanding Mental Disorders: Your Guide to DSM-5. 2015. American Psychiatric Publishing
Usmani MA, Gaur RK, Azmi SA, Gangwar S. Treatment of transvestic fetishism with fluoxetine: A case report. Iranian Journal of Psychiatry and Behavioral Sciences. Autumn-Winter 2012;6(2):100-101.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3940015/